در ابتدا برای درک بهتر این مسئله، بهتر است کمی با مفهوم لینک بیلدینگ (Link building) و تاثیر آن در رنک ( رتبه ) یک سایت نزد موتور جستجو صحبت کنیم. لینک به معنای زنجیر است و برای هدایت کردن کاربران از صفحه جاری به صفحه ای دیگر استفاده میشود. به طوری که، متن مورد نظر خود را می نویسیم و کاری میکنیم که وقتی کاربران بر روی آن کلیک کردند، به صفحه مورد نظر ما هدایت شوند (همان جمله های آبی که در جستجوی گوگل و خیلی جا های دیگر میبینیم).
در کل شش نوع لینک وجود دارد :
۱ – لینکهای طبیعی : این لینک ها به صورت طبیعی با داشتن استراژی مناسب سئو و تولید محتوای مفید بدست میآیند. در این روش مدیران سایت ها با تولید محتوای مفید، مدیران دیگر وب سایتها را ترقیب میکنند تا آنها به صورت طبیعی و با اراده خود به سایت مرجع لینک دهند.
۲ – لینک به منبع : در این روش صاحبان وب سایت در ازای پرداخت پول و یا خدمات به صاحبان وب سایتهای دیگر، اقدام به خرید لینک از آنان می کنند و هزینه آن را به صورت ماهیانه به صاحب سایت پرداخت میکنند.
۳ – لینکهای تجاری (لینکهای خریدنی/ پولی ) : در این روش مدیران وب سایت ها در ازای پرداخت پول و یا خدمات از مدیران وب سایتهای دیگر، اقدام به خرید لینک کرده و هزینه آن را به صورت ماهیانه به صاحب سایت پرداخت میکنند.
۴ – لینکهای تبادلی (Back Link) : تبادل لینک یا همان بک لینک ((Back Link یعنی مدیران دو یا چند سایت به صورت تعاملی لینک سایت های یکدیگر را در سایت های خودشون قرار دهند. به عبارتی دیگر، هر نوع لینک به صفحات شما در سایتها و دیگر صفحات که توسط موتورهای جستجو پیدا شود، بک لینک ((Back Link است. قرار دادن لینک در سایتهای مختلف باعث افزایش لینک ورودی ( ترافیک ) سایت می شود، و هر چقدر ترافیک سایت بیشتر شود، رتبه سایت در گوگل و موتورهای جستجو دیگر بیشتر میشود. گوگل اهمیت زیادی به این نوع لینک ها می دهد، هم از نظر تعداد و هم از نظر رتبه یا همان میزان محبوبیت وب سایت لینک دهنده.
۵ – لینکهای موجود امضای انجمن : لینک بیلدینگ (Link building) از طریق امضای انجمن یکی از روشهای قدیمی سئو و ساخت لینک می باشد. این روش میتواند یک روش سریع برای تولید لینک و بهبود رتبه سایت در موتورهای جستجوگر باشد.
۶ – ارسال نظر در وبلاگها : ارسال نظر ( یا همون کامنت ) در سایتها و وبلاگهای مرتبط با موضوع سایت، یکی دیگر از روشهای لینک بیلدینگ (Link building) و بهبود رتبه سایت در موتورهای جستجوگر می باشد. اما چون لینکهای خروجی بخش نظرات در بیشتر وبلاگها به صورت نوفالو (nofollow) میباشد تأثیر بسزایی در بهبود وضعیت سایت ندارد.
لینک فالو (Dofollow) چیست؟
لینک فالو (dofollow) به لینکهایی گفته میشود که موتورهای جستجو هنگام برخورد با آن، به دنبال کردن لینک موردنظر میپردازند. متخصصان سئو (SEO) توصیه میکنند تعداد کمی از این نوع لینک ها باید در سایت ها استفاده شود، چون با افزایش تعداد این لینک ها، رنک ( رتبه ) سئوی سایت کاهش پیدا میکند.
لینک نوفالو (Nofollow) چیست؟
با استفاده از لینک نوفالو (Nofollow) می توانیم به موتورهای جستجوگر دستور دهیم که این لینک را دنبال نکنند. با استفاده از این کار به موتور جستجوگر می فهمانیم، لینکی که از سایت دیگر به سایت ما داده شده، مورد تایید ما نیست، در واقع لینک ها را معرفی میکنیم ولی آن را تأیید نمیکنیم، در نتیجه چیزی از اعتبار سایت خودمان کم نمیشود. موتورهای جستجو به لینک های نوفالو (Nofollow) اهمیت زیادی نمی دهند. البته به عقیده ی بعضی از وبمسترها این لینک ها کاملا بی اهمیت نیستند و بعضی ها معتقدند که الگورتیم جدید گوگل به آن ها اهمیت می دهد. اینم باید اضافه کنم که در الگوریتم جدید گوگل، تبادل لینک با سایت هایی که موضوع و محتوای مرتبطی با هم ندارند باعث کاهش رنک ( رتبه ) سایت در گوگل می شود.
چرا باید از لینک Nofollow استفاده کنیم؟
قبل از پاسخ به این سه نکته را به یاد داشته باشید :
- گوگل لینک نوفالو را بررسی میکند، اما بهسادگی آن برای محاسبه PageRank از استفاده نمیکند.
- موتور جستجوی بینگ، به لینک نوفالو اهمیتی نمی دهد و از آن برای رتبهبندی و امتیازدهی صفحات استفاده نمیکند.
- موتور جستجوی یاهو، به لینک نوفالو اهمیت می دهد، اما از آن برای رتبهبندی مستقیم صفحات استفاده نمیکند.
حال شاید فکر کنید که لینک Nofollow کمکی به افزایش رتبه در یک کلمه کلیدی نمیکند، پس چرا باید ازش استفاده کنیم؟! در جواب باید بگم که این تصور چندان صحیح نیست. این لینکها بهطور غیر مستقیم میزان اعتماد به وبسایت شما را افزایش میدهند. کاربرانی که چندین بار با استفاده از این لینکها به سایت شما هدایت میشوند، در صورتی که از محتوا و مطالب سایت راضی باشند، تعامل بیشتری با شما خواهند داشت که همین باعث افزایش ترافیک سایت می شود و در نتیجه رتبه سایت شما افزایش پیدا خواهد کرد.
موارد زیر دلایلی برای استفاده از لینک نوفالو هستند :
جلوگیری از لینک شدن به سایتهای اسپمر (spammer) : در برخی اوقات امکان دارد که از سایت شما، عمداً یا به اشتباه به یک سایت اسپمر، لینک داده شود (ممکن است این لینک ها در متن تبلیغات جانبی و یا در بخش نظرات سایت قرار داشته باشند) که باعث می شود رتبه سایت شما در گوگل یا موتورهای جستجوی دیگر کاهش یابد. به همین دلیل، میتوانید با استفاده از کد Nofollow تاثیر این لینکها را از بین ببرید.
جلوگیری از تکرار شدن محتوا : اگر در یک صفحه، دو لینک مختلف که انکر تکست (کلمات و کاراکترهای موجود در یک متن که به سایت یا متنی دیگر لینک می شوند)متفاوتی هم دارند و به یک صفحه داخلی و خارجی لینک شوند، بهتر است یکی از آنها را با استفاده از لینک Nofollow بیاثر کنید.
جلوگیری از کاهش رتبه و اعتبار وب سایت : در صورت استفاده زیاد از لینکهای فالو، بخش زیادی از اعتبار وب سایت خود را به سایتهایی که به آنها لینک دادهاید، تقدیم میکنید. این موضوع به اندازه ای مهم است که در بسیاری از سیستمهای مدیریت محتوا مانند وردپرس(WordPress)، کد نوفالو اضافه شده است.
اولویت کرال (Crawl) شدن توسط ربات گوگل : اولویت Crawl یا خزیده شدن وبسایت به معنی تغییر عملکرد موتورهای جستجوگر نسبت به یک وب سایت است. در برخی اوقات محدودیتهایی برای Crawl شدن و ایندکس شدن صفحات سایت وجود دارد. برای مثال ممکن است وبسایت شما ۵۰ صفحه داشته باشد و بنا به دلایلی ۴۰ صفحهی آن برای موتورهای جستجو اهمیت نداشته باشند. در چنین مواقعی، با استفاده از تگ rel=”Nofollow” در لینکهای داخلی آن ۴۰ صفحه، میتوانید تعداد صفحات وب سایت خود را از ۵۰ به ۱۰ کاهش دهید. یعنی با این کار به موتورهای جستجوگر میگوید که آن ۱۰ صفحه اولویت بالاتری نسبت به سایر صفحات دارند.
نتیجه گیری
درسته تبادل لینک با وب سایتهایی که از کد نوفالو استفاده میکنند تاثیر مستقیم بر سئو وب سایت شما نمیگذارد، اما اگر فرصتی برای قرار دادن لینک وب سایت خود با کد Nofollow در سایتهای پربازدید (مانند یوتیوب، فیسبوک، توییتر و …) یافتید، حتماً از آن استفاده کنید. زیرا ثبت لینک سایت شما در یک سایت یا انجمن پرطرفدار میتواند بازدیدکنندگان فراوانی را به سمت شما هدایت کند و باعث افزایش ترافیک سایت شود، پس ارزش آن کمتر از لینک فالو (Dofollow) نیست. در آخر صاحب سایت باید تصمیم بگیرد که چه موقع از لینک های فالو یا نوفالو استفاده کند.